Jadłospis na grudzień

                                             


                 

Jadłospis na m-c styczeń 2022r.

1

03.01.22

Bułka pszenna z masłem, twaróg na słodko, marchewka, kawa zbożowa 1,4

Kalafiorowa na łopatce wieprzowej b/k z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, kalafior),chleb pszenny i słonecznikowy, mandarynki 1,4,5,6

Ciastka przez maszynkę (wyrób własny), mleko 1,2,4

2

04.01.22

Płatki Lion na mleku, banany 1,4

Kotlet schabowy (wieprzowy, smażony), panierowana (mąka, jajko, bułka tarta), ziemniaki, bukiet warzyw (marchewka, brokuł, kalafior), herbata owocowa 1,2,4

Maślanka, herbatniki 1,2,4

3

05.01.22

Gryzka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kakao 1,2,4

Zacierkowa na udkach z kurczaka z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki) chleb pszenny i żytni, winogron 1,2,5,6

Naleśniki z serem (wyrób własny), woda 1,2,4

4

07.01.22

Płatki owsiane na mleku, rodzynki 1,4

Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, chleb pszenny, gruszki 1,2,4

Sok pomarańczowy 100%, ciastka zbożowe 1,2,4,6,8

5

10.01.22

Chałka z masłem, dżem truskawkowy 100%, mleko 1,2,4

Pomidorowa na łopatce wieprzowej b/k z ryżem i warzywami  (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki),chleb pszenny i razowy, jabłka 1,4,5

Oponki serowe (wyrób własny) 1,2,4

6

11.01.22

Bułka maślana, maślanka, pomarańcze 1,2,4

Pulpet (wieprzowo-wołowy, gotowany) w sosie śmietanowym, kasza gryczana jasna, sur z buraczków ćwikłowych, sok jabłkowy 100% 1,2,4,5

Ciasto makowe, kakao 1,2,4,6,8

7

12.01.22

Chleb pszenny i żytni z masłem, szynka konserwowa, sałata, pomidor, herbata z cytryną 1,4,6

Zalewajka na białej kiełbasie (wieprzowina) z jajkiem i ziemniakami, chleb pszenny i graham, gruszki 1,2,4

Makaron z musem truskawkowym 1,2

8

13.01.22

Płatki kukurydziane na mleku, winogron 4

Gulasz strogonoff (mięso wołowe, gotowane), kasza kuskus, sur z pekinki (kapusta pekińska, marchew, jabłka, olej), kompot z wiśni 1,5

Jogurt, banany 4

9

14.01.22

Chleb pszenny i razowy z masłem, pasta z tuńczyka, (wyrób własny), ogórki kiszone, herbata owocowa 1,3,4

Makaron z serem i musem truskawkowym, herbata z cytryną 1,2,4

Zapiekanki z serem (wyrób własny), ketchup 1,4

10

17.01.22

Gryzka z masłem, jajko, szczypiorek i rzodkiewka, kakao 1,2,4

Ogórkowa na szynce wieprzowej b/k z ziemniakami i warzywami (ogórek kiszony, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, chleb pszenny i słonecznikowy, pomarańcze 1,4,5,6

Babeczki marchewkowe (wyrób własny) 1,2,4

11

18.01.22

Makaron na mleku, jabłka 1,2,4

Pierś z kurczaka duszona z ryżem i warzywami (por, cukinia, papryka, cebula), sok multiwitamina 100%

Budyń  (wyrób własny), sezamki 2,4,6,8

12

19.01.22

½ bułki ziarnistej z masłem, sałata, ogórek, szynkowa, herbata z cytryną 1,4,6

Jarzynowa na udkach kurczaka z/k z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, natka pietruszki), chleb pszenny i żytni, banany 1,4,5,6

Chałka z serkiem waniliowym 1,2,4

13

20.01.22

Bułka graham z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kawa inka 1,4

Pierogi z kapustą i mięsem (wyrób garmażeryjny), sur z kapusty białej (kapusta biała, marchew, jabłko, majonez), herbata owocowa 1,2,9

Płatki kukurydziane na mleku, jabłka 4

14

21.01.22

Płatki miodowe na mleku, ananasy 1,4

Kotlet rybny (smażony, panierowany (mąka kukurydziana), ziemniaki, sur z marchewki, jabłka, lemoniada (mięta, cytryna, pomarańcze) 1,2,3

Ciasto drożdżowe, kakao 1,2,4

15

24.01.22

Paluch z masłem, ser żółty, pomidor, melisa z pomarańczą 1,4

Zupa z fasoli szparagowej na łopatce wieprzowej b/k z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, fasola szparagowa, natka pietruszki), chleb pszenny i razowy, jogurt naturalny 1,4,5

Naleśniki z dżemem 100%, mleko 1,4

16

25.01.22

Zacierki na mleku, pomarańcze 1,2,4

Sztuka mięsa (szynka wieprzowa b/k, duszona), kasza jęczmienna, sur z ogórka kiszonego (ogórek, marchew, cebula, musztarda, olej), sok marchewkowy 100% 1,2

Kisiel wiśniowy (wyrób własny), biszkopty 1,2,4

17

26.01.22

½ rogala z makiem, masło, szynka, sałata, pomidorki coctailowe, herbata 1,4

Kapuśniak na kiełbasie wieprzowej z warzywami (kapusta, cebula, marchew, seler, pietruszka, koperek), chleb pszenny i graham, jabłka 1,4,5

Pizza z serem i pieczarkami (wyrób własny) 1,4

18

 

27.01.22

Chleb pszenny i słonecznikowy  z masłem, pasta z makreli (wyrób własny), papryka, herbata owocowa 1,2,3,4

Makaron pełnoziarnisty z sosem mięsno-warzywnym (mięso wieprzowe duszone) z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki), mięta z cytryną 1,4,5

Płatki ryżowe na mleku, banany 4

19

28.01.22

Płatki czekoladowe na mleku, winogron 1,4

Kotlet jajeczny panierowany w bułce tartej z ziemniakami, marchewka zasmażana (mrożona), melisa z pomarańczą 1,2,4

Jogurt, ciastka owsiane 1,2,4,6,8

20

31.01.22

Paluch z masłem, powidła śliwkowe 100%, kakao, flipsy 1,4

Krupnik z kaszą jęczmienną i jaglaną na łopatce wieprzowej b/k z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki), chleb pszenny i żytni, mandarynki 1,5,6

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, wafle ryżowe 4

Smacznego!!!

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

 


 


Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, które mogą się znajdować w naszych produktach:

*1. Zboża zawierające gluten: tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz.

*2. Jaja, produkty pochodne.

*3. Ryby i produkty pochodne.

*4. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

*5. Seler, produkty pochodne.

*6. Nasiona i produkty pochodne (sezam, słonecznik, siemię lniane, itp.).

*7. Soja i produkty pochodne.

*8. Orzechy (tj. migdały, orzechy laskowe, itp.)

*9. Gorczyca i produkty pochodne.

 

 

 

OŚWIADCZENIE

 

 

Oświadczam, że nie stosujemy żadnych konserwantów spożywczych. W wymienionych potrawach mogą znajdować się substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych (zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, nabiał i produkty pochodne, seler i produkty pochodne). Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem trzcinowym lub miodem naturalnym (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) .

Do smażenia i surówek  używany jest lej rzepakowy Kujawski.












































































































































01.10.2021